Ervaringen

Voor leveroperatie van Rijnstate naar Ziekenhuis Gelderse Vallei

Ik ben blij dat ik het gedaan heb

Ria Hell-Berendsen (74) uit Didam is zowel in Rijnstate als in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede behandeld voor darmkanker en uitzaaiingen ervan in de lever. Ze vertelt hieronder haar ervaring.

Mevr. Hell-Berendsen

"Twee jaar geleden had ik last van hartkloppingen. De huisarts dacht eerst aan stress. Maar de hartkloppingen bleven aanhouden en zo kwam ik bij Cardiologie in Rijnstate. Mijn hartslag was veel te laag. Ik heb toen een pacemaker gekregen. Toch bleef daarna mijn Hb-gehalte te laag. ‘Er moet iets anders aan de hand zijn’, zeiden ze tegen me. Ik vertelde daarop dat ik ook al een tijd dunne ontlasting had. Dit had ik ook altijd aan de stress toegeschreven. Misschien was het goed om dat nu ook te onderzoeken.”

Behandeling in Rijnstate

Zo kwam de darmkanker aan het licht. “Er zaten drie goedaardige poliepen en een kwaadaardige poliep in mijn darm. Ze hebben alle poliepen weggehaald in een operatie.” Door deze ingreep leek de darmkanker verdwenen. “Maar na de operatie kreeg ik nog wel een complicatie, namelijk een beknelling van de dunne darm, en moest ik met spoed geopereerd worden. Toen ik daarvan hersteld was, ging het gelukkig weer goed met me. Tot juli vorig jaar. Ik was voor een controle uitslag, naar Rijnstate Zevenaar gefietst. Mijn oncologisch chirurg, dokter Van Eekeren, zei het meteen tegen me: ‘We hebben wat gezien op de echo en het is niet goed’. Er zaten plekjes op mijn lever. Dit wees op uitzaaiingen. Ik had het niet verwacht. Het was pittig, vooral omdat ik toen alleen naar deze controle-afspraak ben gegaan. Om zeker te weten dat de uitzaaiingen alleen op de lever zaten, kreeg ik nog een PET-scan in Rijnstate Arnhem. Toen is gelukkig mijn schoondochter meegegaan.”  

Naar Ziekenhuis Gelderse Vallei

Ondanks de uitzaaiingen, was er wel kans op genezing door middel van een grote operatie. Voor deze operatie werkt Rijnstate samen met Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, in het A.R.T.Z. Oncologisch centrum. A.R.T.Z. staat voor Alliantie Regionale TopZorg. “In september ben ik geopereerd in Ede. Ze hebben een deel van mijn lever weggehaald en de uitzaaiingen die ze niet weg konden halen, weggebrand.” 

Voor een aantal operatieve behandelingen die relatief weinig voorkomen hebben de drie ziekenhuizen in Arnhem, Ede en Doetinchem afspraken gemaakt over welk ziekenhuis welke ingreep uitvoert. Sommige behandelingen zijn geconcentreerd in één of twee van de drie ziekenhuizen. Dit komt de kwaliteit van zorg ten goede. De chirurgen worden door het grotere aantal behandelingen dat zij uitvoeren nog vaardiger in de behandeling. Daarnaast wordt de kennis en kunde van de drie ziekenhuizen samengebracht. Patiënten worden gezamenlijk besproken, waardoor iedere patiënt de voor hem beste behandeling krijgt.

De Didamse vond het niet raar dat ze naar een ander ziekenhuis moest. “Dat was gewoon zo, omdat ze die operatie alleen daar doen en daar de experts zitten”, zegt ze nuchter. “Wel vond ik het voor mijn familie niet zo fijn dat ze verder moesten rijden, maar dat vonden ze zelf niet erg. De voorlichting was overal goed, in Rijnstate en ook mijn chirurg in Ziekenhuis Gelderse Vallei, mevrouw Van Heek, vertelde duidelijk wat er gebeuren ging. Dat vond ik prettig.”

Het voor- en natraject van de behandeling vindt plaats in het eigen ziekenhuis van de patiënt. De drie ziekenhuizen hebben de zorgpaden en protocollen voor de ingrepen goed afgestemd, zodat het zorgtraject in de ziekenhuizen naadloos op elkaar aansluit. In elk ziekenhuis zijn er contactpersonen voor de patiënt en de familie. Deze contactpersonen coördineren de verwijzing van en naar het andere ziekenhuis en zorgen ervoor dat een verwijzing naar het andere ziekenhuis soepel en snel verloopt.

‘Ik doe er alles aan om gezond te blijven´

Inmiddels zijn we bijna negen maanden verder. “Ik ben blij dat ik het gedaan heb. Volgens de laatste scan in Rijnstate ziet het er goed uit. Er is ongeveer 25 procent kans dat de kanker wegblijft. Eerst dacht ik niet zo positief, maar nu denk ik wel eens: waarom zou ik níet bij die 25 procent kunnen zitten? Over een paar maanden heb ik weer een controle-afspraak. Ik doe er tegenwoordig alles aan om gezond te leven en te blijven, dus als het terugkomt, is het pure pech.” 

Over A.R.T.Z.

Rijnstate (Arnhem), Slingeland Ziekenhuis (Doetinchem) en Ziekenhuis Gelderse Vallei (Ede) werken op het gebied van oncologie samen onder de naam Alliantie Regionale Topzorg. De samenwerking is in 2012 gestart voor een aantal hoogcomplexe chirurgische behandelingen van oncologie die relatief weinig voorkomen, zoals de leveroperatie van mevrouw Hell – Berendsen. Andere voorbeelden zijn de operatieve behandeling van longkanker, deze vinden plaats in Arnhem en Doetinchem en de operatieve behandeling voor maagkanker in Rijnstate. In de komende jaren wordt deze samenwerking verder uitgebreid naar alle oncologische behandelingen.

 


Alliantie

Rijnstate Slingeland Gelderse Vallei