Kwaliteit behandeling voor prostaatkanker

  1. Kwaliteit behandeling voor prostaatkanker

Op onderstaande pagina geven wij meer inzicht in het aantal uitgevoerde operaties voor prostaatkanker.

Hoeveel patiënten behandelen we?

Het aantal patiënten zegt iets over de ervaring en expertise van een ziekenhuis. Het is wetenschappelijk aangetoond dat hoe vaker een chirurg een bepaalde kankeroperatie doet, hoe vaardiger de chirurg er in wordt en hoe groter de kans op een goed resultaat van de operatie.

Voor de behandeling van prostaatkanker kunt u terecht in alle drie de A.R.T.Z.-ziekenhuizen. Door de concentratie van de operatieve behandelingen in Rijnstate Arnhem (onder andere vanuit ziekenhuizen in Ede en Doetinchem) hebben de urologen van Rijnstate de afgelopen jaren meer dan 200 patiënten met een vorm van urologische kanker geopereerd.

De operaties voor prostaatkanker worden in Rijnstate uitgevoerd met behulp van een operatierobot, de ‘Da Vinci Si en Da Vinci Xi’.

Aantal prostaatverwijderingen 

  2018 2017 2016
Aantal radicale prostatectomieën* uitgevoerd m.b.v. de operatierobot  120 146 128

 *Bij een prostatectomie wordt de prostaat verwijderd.

Wetenschappelijke beroepsverenigingen hebben voor 2018 vastgesteld dat een ziekenhuis minimaal 50 prostaatkankeroperaties per jaar moet doen. Rijnstate voldoet ruim aan deze norm.

Operatie met hulp van een operatierobot

Het opereren met behulp van een operatierobot heeft verschillende voordelen:

  • De robot vertaalt de bewegingen van de vingers van de chirurg met enorme precisie en filtert eventuele trillingen weg.
  • Door de smalle, flexibele armen, en draaibare ‘polsgewrichtjes’ van de robot kan de chirurg gebieden bereiken, waar hij bij een normale operatie of kijkoperatie minder makkelijk bij komt, en wordt omliggend weefsel zo veel mogelijk gespaard.
  • Door te opereren met de operatierobot heeft de patiënt meestal minder last van bloedverlies, minder pijn en minder littekenweefsel, waardoor hij sneller herstelt.
  • De robot is zo goed als de chirurg die hem bedient. De operatierobot doet namelijk niets uit zichzelf, maar wordt vanuit een console aangestuurd door de chirurg/uroloog. De robot helpt de chirurg om nog beter te kunnen opereren.

Brachytherapie* en Radiotherapie**

  2018 2017 2016
Aantal patiënten die brachytherapie hebben ondergaan 34 33 13
Aantal patiënten die radiotherapie hebben ondergaan 144 113 128

 

*Brachytherapie is inwendige bestraling
**Radiotherapie is uitwendige bestraling

Beide behandelingen worden gegeven bij de Radiotherapiegroep