De nieuwste apparatuur voor borstonderzoek

  1. De nieuwste apparatuur voor borstonderzoek

Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede installeerden de afgelopen periode een moderne mammograaf en de nieuwste bioptentafel voor borstonderzoek.

Met deze apparatuur is het mogelijk om eventuele afwijkingen in de borst nog sneller en nauwkeuriger op te sporen. In Rijnstate werd al gebruik gemaakt van deze apparatuur. Nu beschikken alle drie de locaties van A.R.T.Z. Oncologisch centrum over de nieuwste apparatuur voor borstonderzoek.

De afdeling Radiologie van het Slingeland Ziekenhuis is blij met de komst van de nieuwe apparatuur. Frank Kruis, teamleider afdeling Radiologie, vertelt: “Het onderzoek bij verdenking op borstkanker is met deze nieuwe apparatuur verder verbeterd. De mammograaf maakt het mogelijk om in laagjes door de borst te scannen, waardoor eventuele afwijkingen nog nauwkeuriger kunnen worden opgespoord. De nieuwste bioptentafel biedt diezelfde hoge beeldkwaliteit. Dit maakt het mogelijk om bij verdenking op borstkanker exact te berekenen waar het weefsel (biopt) moet worden afgenomen.”

Moderne apparatuur, snelle diagnostiek

Binnen de samenwerking vormen de hoogste kwaliteitseisen dé norm voor de drie ziekenhuizen. Het aanschaffen van deze apparatuur is daar een mooi voorbeeld van. In de drie ziekenhuizen krijgen patiënten met een borstafwijking op dezelfde dag van het borstonderzoek ook de uitslag van het onderzoek. De patiënt heeft dus binnen één dag duidelijkheid over wel of niet borstkanker. Deze eendagsdiagnostiek is mede door deze nieuwe apparatuur nog beter te realiseren.

Rijnstate, Slingeland Ziekenhuis en Ziekenhuis Gelderse Vallei werken op het gebied van oncologie samen onder de naam A.R.T.Z. Oncologisch centrum. De ziekenhuizen delen kennis en ervaring met elkaar over onder andere het inrichten van zorgprocessen en resultaten van behandelingen. Het doel daarvan is het verder verbeteren van de oncologische zorg in Gelderland. Gezamenlijk behandelen de drie ziekenhuizen jaarlijks ruim 800 nieuwe patiënten met borstkanker, hiermee behoren ze tot één van de grootste borstkankercentra van Nederland.