Nu ook immunotherapie bij colectoraal carcinoom in het Slingeland Ziekenhuis

  1. Nu ook immunotherapie bij colectoraal carcinoom in het Slingeland Ziekenhuis

Sinds eind vorig jaar kan het Slingeland Ziekenhuis immunotherapie bieden aan patiënten met een uitgezaaid colorectaal carcinoom. Immunotherapie is een vrij nieuwe behandelingsvorm, die bij steeds meer vormen van kanker toepassing vindt. Bijvoorbeeld bij huidkanker (in geval van een melanoom), longkanker en blaaskanker.

Voor het aanbieden van deze therapie, in combinatie met de soort kanker, heeft een ziekenhuis toestemming nodig van de zorgverzekeraars. Het Slingeland Ziekenhuis mocht al immunotherapie aanbieden aan patiënten met longkanker en blaaskanker. Daar is nu colorectaal carcinoom bij gekomen. "Daar zijn we blij mee", zegt internist-oncoloog Rune van de Wetering. "Want immunotherapie kan bij een deel van de patiënten met een ongeneeslijk colorectaal carcinoom een serieuze levensverlenging bieden. Bij ruim 35% van de patiënten slaat de behandeling voor minimaal twee jaar aan. Patiënten en hun naasten ervaren dat als erg waardevol."

In de maart-editie van het Slingeland-magazine is een uitgebreid interview verschenen met Rune van de Wetering over immunotherapie bij colorectaal carcinoom. U leest het magazine op de website van het Slingeland Ziekenhuis.

Fotograaf: Toon Hendriks