Rijnstate publiceert kwaliteitscijfers voor de behandeling van schildklierkanker

  1. Rijnstate publiceert kwaliteitscijfers voor de behandeling van schildklierkanker

Rijnstate publiceert ieder jaar voor een groot aantal soorten kanker kwaliteitscijfers. Zo kunnen patiënten zien wat ze kunnen verwachten van een bepaald type behandeling en kunnen ze bewustere keuzes maken. Dit jaar zijn de kwaliteitscijfers voor schildklierkanker toegevoegd.

Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 700 mensen deze vorm van kanker. Daarmee is dit een zeldzame vorm van kanker. Patiënten met een knobbel in hun schildklier krijgen meestal een operatie waar de helft van de schildklier wordt weggehaald voor verder onderzoek. Rijnstate voert jaarlijks 99 van dit soort operaties uit en is een van de twee ziekenhuizen in Nederland die dit kan doen met een operatierobot. Een groot voordeel voor patiënten, want hierdoor houden ze geen litteken over in  de hals. Ook voor artsen is werken met deze robots nauwkeuriger, omdat het 3D beeld diepte geeft en beter zicht biedt. 

Gysèle Bleumink, internist-endocrinoloog bij Rijnstate: “Na diagnostische onderzoeken krijgen patiënten binnen vijf (werk)dagen de uitslag. We vinden het belangrijk dit snel te doen om onzekerheid weg te nemen. Als de uitslag is dat de knobbel kwaadaardig is, kan een patiënt voor zijn of haar hele traject bij ons terecht, voor alle vormen van behandeling. Dat komt omdat we een level-1 centrum zijn, wat betekent dat we ook complexe schildklieroperaties mogen uitvoeren. Daarom behandelen we ook veel patiënten van buiten de regio. Ik ben er trots op dat we nu ook inzicht kunnen geven in onze cijfers, zodat patiënten nog beter weten wat ze van ons kunnen verwachten.”

Registratie
Kwaliteitsinformatie wordt in Nederland nauwkeurig geregistreerd door externe instanties. Rijnstate vult dit aan met eigen gegevens. Patiënten spelen een belangrijke rol bij het vastleggen van uitkomsten van de zorg. Ze vullen PROM-vragenlijsten in waarmee ze voor, tijdens en na de behandeling aangeven hoe het met hen gaat. Daarnaast gebruiken we PREM-vragenlijsten. Daarmee meten we  hoe patiënten de behandeling hebben ervaren. Zo kijken we bijvoorbeeld in hoeverre een patiënt het gevoel heeft dat hij of zij kon meebeslissen.

De uitkomsten zijn te vinden op: www.rijnstate.nl/kwaliteit-oncologie. Wilt u weten hoe Rijnstate scoort op kwaliteit in vergelijking met specifieke andere ziekenhuizen? Kijk dan op de website www.ziekenhuischeck.nl, een website van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ). Hier vindt u onder andere behandelresultaten, kwaliteitsresultaten en beoordelingen.

10 november 2022