Rijnstate Zorgapp geeft borstkankerpatiënt meer regie

  1. Rijnstate Zorgapp geeft borstkankerpatiënt meer regie

Rijnstate heeft sinds deze maand een app voor patiënten die zijn doorverwezen naar de Mammapoli. Het gaat om patiënten met een knobbeltje of een andere verandering in de borst of patiënten bij wie iets afwijkends is opgemerkt tijdens het bevolkingsonderzoek borstkanker. De app zet alle stappen van het onderzoek- en behandeltraject met de bijbehorende informatie en keuzemogelijkheden op een overzichtelijke tijdlijn. Hierdoor heeft de patiënt meer houvast in een onzekere periode.

De Zorgapp neemt patiënten stap voor stap mee vanaf onderzoeken,  diagnose, behandeling tot en met de nazorg. Deze informatie is via telefoon of tablet toegankelijk wanneer ze maar willen. Doordat patiënten beter weten wat ze kunnen verwachten, raken ze  meer betrokken bij het eigen zorgtraject en zijn ze beter voorbereid op de afspraken in het ziekenhuis. De regie van de behandeling ligt hierdoor meer bij de patiënt .

Hulp bij het maken van keuzes

Patiënten  kunnen elke stap van de (vervolg)behandeling invoeren en krijgen steeds informatie op maat. Deze informatie wordt ondersteund met foto’s, filmpjes en links naar betrouwbare en handige websites. Zo staan er keuzehulpen in de app die ondersteuning bieden bij het kiezen van de best passende behandeling en de best passende nazorg. Ook is er een checklist om het gesprek met de arts voor te bereiden.

Praktische informatie

De app geeft  berichten op belangrijke momenten. Als de patiënt de operatiedatum invult, geeft de app de dag voor de operatie de melding om nuchter te blijven. Dit verkleint de kans dat de operatie verplaatst moet worden. Ook vinden patiënten er fysiotherapieoefeningen op maat voor ná de operatie en krijgen ze een herinnering om daarmee te beginnen.

Overige behandelingen in de Zorgapp

De Rijnstate Zorgapp werd in november 2017 in gebruik genomen voor informatie  op maat voor patiënten die een nieuwe knie of heup krijgen. In ruim zes maanden tijd is de Zorgapp al 1.770 keer gedownload en de reacties van gebruikers zijn zeer positief. Rijnstate verwacht in de toekomst nog veel meer behandelingen aan de Zorgapp toe te voegen. De Zorgapp is specifiek gericht op patiënten die worden behandeld bij  Rijnstate, maar iedereen kan de app downloaden. Dat kan via de App Store of Google Play. Zoek op: ‘Rijnstate Zorgapp’ en kies ‘download’ of  ‘installeren’. De app is ook te bekijken in de simulator op onze website. Deze simulator is het beste te bekijken in de internetbrowsers Chrome, Safari, Firefox, Opera en in tabletbrowsers.