Uitwendige bestraling minder belastend voor slokdarmpatiënten

  1. Uitwendige bestraling minder belastend voor slokdarmpatiënten

Op 21 september jl. promoveerde Paul Jeene, radiotherapeut-oncoloog bij Radiotherapiegroep aan de Universiteit van Amsterdam. Een groot onderdeel van zijn proefschrift betrof de landelijke POLDER-studie. Met deze studie is aangetoond dat uitwendige radiotherapie bij slokdarmkanker minstens zo effectief is als brachytherapie, maar minder belastend is voor de patiënt en sneller lijkt te werken. De slikklachten van de patiënt verminderen waardoor de kwaliteit van leven hoger wordt.

Uitwendige variant leidt snel tot resultaat

Jaarlijks krijgen meer dan 500.000 mensen wereldwijd de diagnose slokdarmkanker. Het is een ziekte die veelal bij mannen voorkomt en alsmaar toeneemt. Als een patiënt met klachten naar de zorgverlener komt, is er vaak al sprake van uitzaaiingen. Verreweg de meeste patiënten ondervinden dan problemen met het doorslikken van voedsel. Voorheen werden patiënten veelal behandeld met brachytherapie (inwendige radiotherapie). De laatste jaren wordt door de specialisten de voorkeur gegeven aan uitwendige bestraling in plaats van brachytherapie. De belangrijkste reden hiervoor is dat de uitwendige variant een relatief eenvoudige bestraling is die snel aanslaat en minder belastend is voor de patiënt.

POLDER-studie

Ondanks dat externe radiotherapieal geruime tijd de voorkeur heeft bij patiënten in de palliatieve fase, was hiervoor geen wetenschappelijk bewijs. Dat was voor Paul Jeene de reden om in 2015 vanuit zijn opleiding/baan bij het AmsterdamUMC de studie op te zetten en vervolgens bij Radiotherapiegroep voort te zetten. Maar liefst 125 patiënten namen deel aan de studie door heel Nederland en dat zorgde voor representatieve data. Op basis van deze resultaten kan uitwendige bestraling als standaardbehandeling worden opgenomen in de nieuwe Nederlandse richtlijn voor de behandeling van slokdarmkanker. De uitkomsten van de studie heeft Paul Jeene gebruikt in zijn proefschrift “Optimizing locoregional control with radiotherapy in esophageal cancer”.

Het proefschrift is te downloaden op de website van de Universiteit van Amsterdam.