Ziekenhuis Gelderse Vallei introduceert sneldiagnostiek darmkanker

  1. Ziekenhuis Gelderse Vallei introduceert sneldiagnostiek darmkanker

Ziekenhuis Gelderse Vallei staat bekend om de snelle behandeling van patiënten met darmkanker. Toch moesten patiënten tot voor kort tot tien dagen wachten op uitslagen, zoals in bijna alle ziekenhuizen. Het ziekenhuis stelde de eendagsdiagnostiek in: op één dag krijgt de patiënt alle benodigde onderzoeken met daarna de uitslagen en het behandelplan van de chirurg.

Periode van onzekerheid verkorten

Patiënten zijn blij dat ze niet zo lang in onzekerheid hoeven te zitten. Het Edese ziekenhuis is onder niet-academische ziekenhuizen uniek in deze aanpak. Hanneke Kleijwegt, verpleegkundig specialist in het DarmLeverCentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei, vertelt: ‘Het voor elkaar krijgen van de sneldiagnostiek was best lastig. Je moet niet alleen zorgen dat veel verschillende zorgverleners op dezelfde dag hun onderzoeken kunnen doen, maar ook dat zij de uitslagen die dag met elkaar kunnen bespreken en het behandelplan kunnen opstellen. Maar dit is ons gelukt.´

Van tien dagen naar één dag

Iedere maandagochtend is er plek voor nieuwe patiënten gereserveerd. De patiënt krijgt een CT-scan, MRI-scan en een screening door de fysiotherapeut. De fysiotherapeut bekijkt de conditie van de patiënt en geeft eventueel beweegadviezen. Tussen de middag overleggen de MDL-arts (maag-, darm-, leverarts), chirurg, radioloog, radiotherapeut, oncoloog, patholoog en verpleegkundig specialist met elkaar. Zij bespreken de uitslagen en stellen een advies voor de behandeling op. ’s Middags heeft de patiënt een afspraak met de chirurg en bespreken zij samen de uitslagen en de behandeling. Vervolgens heeft de patiënt een gesprek met de anesthesist en de verpleegkundige. De periode van wachten op de uitslagen, en hiermee de onzekerheid, is van tien dagen teruggebracht naar een paar uur. Patiënten geven aan hier erg blij mee te zijn.

Binnen de andere A.R.T.Z. –ziekenhuizen wordt ook gekeken hoe deze vorm van sneldiagnostiek in de zorg bij darmkanker kan worden geïmplementeerd.

Initatiefnemers sneldiagnostiek darmkanker

Foto: v.l.n.r.: Het team dat het initiatief nam om de tijd tussen onderzoek naar darmkanker en uitslag sterk te verkorten: Hanneke Kleijwegt, verpleegkundig specialist; Arjen Diederik, radioloog; Philip Bos, MDL-arts; Tjarda van Heek, chirurg. (foto: Ernst-Jan Brouwer)