Ziekenhuis Gelderse Vallei: Leverzorgpad DarmLeverCentrum

  1. Ziekenhuis Gelderse Vallei: Leverzorgpad DarmLeverCentrum

Het DarmLeverCentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft de zorg aan patiënten met uitzaaiingen in de lever gestroomlijnd en het leverzorgpad ontwikkeld en ingevoerd. Door de bijbehorende eZorg worden de patiënten nog actiever betrokken bij het zorgproces. Binnen ARTZ vindt de behandeling van patiënten met uitzaaiingen in de lever plaats in het DarmLeverCentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Het betreft zo’n 60 patiënten per jaar. De patiënt volgt een traject met bezoeken aan verschillende medisch specialisten en afdelingen. Om deze patiënten zo snel en goed mogelijk te helpen, heeft Ziekenhuis Gelderse Vallei het leverzorgpad ontwikkeld en ingevoerd.

Patiënten hebben eerst een gesprek met de leverchirurg. Aansluitend krijgen zij een intakegesprek met de verpleegkundig specialist, die in het vervolgtraject het aanspreekpunt (casemanager) blijft.

Anne Venes is verpleegkundig specialist in opleiding. Zij vertelt: ‘We merken dat patiënten het fijn vinden om een ‘casemanager’ te hebben, hiermee kennis te maken en extra informatie te krijgen over opname en herstel.’ Anne Venes vervolgt: ‘Alle afspraken kunnen in principe op dezelfde dag gepland worden: chirurg, intake verpleegkundig specialist, preoperatieve poli en preoperatieve fysiotherapie. Dit wordt als zeer prettig ervaren, zeker in het geval van patiënten van buiten de regio.’

EZorg
Binnenkort is de eZorg voor de zorg aan patiënten met uitzaaiingen in de lever beschikbaar. In eZorg krijgt de patiënt digitaal informatie over de benodigde onderzoeken en vult hij enkele vragenlijsten in. De patiënt is dankzij eZorg beter geïnformeerd en de zorgverlener beschikt tijdens het spreekuur al over meer informatie. Zo is er tijdens het consult meer tijd voor een echt persoonlijk gesprek.

Na het bezoek aan het DarmLeverCentrum plaatst de verpleegkundig specialist informatie over de voorgestelde behandeling in eZorg. De patiënt kan thuis alles rustig nalezen en zich goed voorbereiden. Als er nog vragen zijn, kan de patiënt 24/7 contact opnemen met het behandelteam via de beveiligde berichtenbox.

Op de foto: Anne Venes, verpleegkundig specialist oncologie i.o. in Ziekenhuis Gelderse Vallei