Ziekenhuis Gelderse Vallei start AYA-zorgteam voor jonge mensen met kanker

  1. Ziekenhuis Gelderse Vallei start AYA-zorgteam voor jonge mensen met kanker

Ziekenhuis Gelderse Vallei is een AYA-zorgteam gestart voor jonge mensen met kanker. Jongvolwassenen die de diagnose kanker krijgen, hebben vaak vragen die specifiek zijn voor hun leeftijd of situatie. Bijvoorbeeld vragen over een studie, een hypotheek of kinderwens. Deze AYA’s (Adolescents and Young Adults) kunnen hiermee bij het AYA-zorgteam terecht. Het team biedt zorg en ondersteuning die samenhangt met hun medische behandeling. Van de ARTZ-ziekenhuizen beschikt ook Rijnstate over een AYA-zorgteam.

Het AYA-team van Ziekenhuis Gelderse Vallei bestaat uit een oncologieverpleegkundige, oncoloog, maatschappelijk werker, psycholoog en verpleegkundig specialist. Deze zorgprofessionals zijn speciaal opgeleid om AYA’s optimaal te begeleiden. De oncologieverpleegkundige bekijkt samen met het AYA-team welke leeftijd-specifieke vragen er zijn en welke ondersteuning nodig is. Bij complexe vragen nemen zij contact op met het AYA- kenniscentrum van het Radboudumc.

Onderdeel van AYA-Zorgnetwerk

Het AYA-team is onderdeel van het landelijke AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk. Binnen dit netwerk worden AYA-zorgverleners ondersteund en geschoold, wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan en kennis gedeeld. Het netwerk is opgebouwd uit zes regionale zorgnetwerken, waardoor AYA-zorg voor iedere AYA zo dichtbij als mogelijk voor handen is. Ziekenhuis Gelderse Vallei behoort bij het regionale AYA- Zorgnetwerk Midden-Oost en verwijst patiënten met ingewikkelde problemen door naar het regionale AYA-kenniscentrum van het Radboudumc. Samen gaan we uit van het principe: Zorg, dichtbij huis als het kan, verder weg in een AYA-centrum als het moet.

Meer informatie: www.geldersevallei.nl/aya-zorg en www.ayazorgnetwerk.nl

Het AYA zorgteam van Ziekenhuis Gelderse Vallei: oncoloog Pieter Mol, verpleegkundig specialist Lieneke Homans, oncologieverpleegkundige Gerietha van de Lustgraaf