Over ARTZ

  1. ARTZ Oncologisch centrum

Over ARTZ

Drie ziekenhuizen in Gelderland

ARTZ staat voor Alliantie Regionale TopZorg, een samenwerkingsverband tussen Rijnstate in Arnhem, Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Onder de naam ‘ARTZ Oncologisch centrum’ werken de drie ziekenhuizen intensief samen op het gebied van oncologie. Vanuit de gedachte dat samenwerking leidt tot betere behandelingen, bekijkt ARTZ ook voor andere zorgvragen of er met samenwerking kwaliteitswinst te behalen is.

Excellente zorg, dicht bij huis

De samenwerking is in 2012 gestart bij oncologische operaties die relatief weinig voorkomen, zoals bij de behandeling van maagkanker, endeldarmkanker, longkanker en leverkanker. Deze operaties zijn in één of twee van de drie ziekenhuizen geconcentreerd. Doordat de oncologisch chirurg en zijn operatieteam de ingreep vaker uitvoeren, worden zij er nog vaardiger in met een bewezen positief effect op het resultaat van de behandeling. Het stellen van de diagnose, het bespreken van het behandelplan en de nazorg vinden plaats in het eigen ziekenhuis van de patiënt.

Samen voor de hoogste kwaliteit

Sinds 2014 is de samenwerking geïntensiveerd. Medisch specialisten, gespecialiseerde verpleegkundigen en andere zorgverleners van de drie ziekenhuizen wisselen kennis en ervaring uit en bespreken met elkaar resultaten van behandelingen. Dat doen zij ook over diagnostiek en behandelingen die de ziekenhuizen zelfstandig uitvoeren. Met als doel de oncologische zorg in elk ziekenhuis voortdurend naar een hoger niveau te brengen. Zo zijn bij borstkanker de ééndagsdiagnostiek en geavanceerde apparatuur gemeengoed geworden van de drie ziekenhuizen. De hoogste kwaliteit is in elk van de ziekenhuizen de standaard. De ziekenhuizen nemen de 'best practices' steeds van elkaar over.

Er zijn werkgroepen met zorgverleners actief op het gebied van borstkanker, longkanker, maagkanker, leverkanker, darmkanker, prostaatkanker, nierkanker en blaaskanker.

Inmiddels is ARTZ één van de elf regionale oncologienetwerken in Nederland.

Samenwerking met de Radiotherapiegroep

Voor radiotherapeutische zorg werken de drie ziekenhuizen binnen ARTZ samen met de Radiotherapiegroep in Arnhem. Dit is de vaste verwijspartner voor ARTZ.

Logo Radiotherapie groep