Darmkanker

  1. Darmkanker

Patiënten met darmkanker kunnen bij de ziekenhuizen van ARTZ rekenen op ervaren medisch specialisten die werken volgende hoogste kwaliteitsstandaarden.

Over darmkanker

Darmkanker is een ziekte die veel voorkomt. In Nederland krijgen jaarlijks meer dan 15.000 mensen darmkanker en sterven jaarlijks 5.000 mensen aan deze ziekte. Toch is darmkanker een ziekte die, mits vroegtijdig opgespoord, goed kan worden behandeld en zelfs kan worden voorkomen.

Darmtumoren kunnen in het hele darmstelsel voorkomen. Ruim de helft ontstaat in het laatste gedeelte van de dikke darm of in de endeldarm. Afhankelijk van de plaats van de tumor onderscheiden we drie soorten darmkanker. Dat zijn:

Dikkedarmkanker

Dikkedarmkanker kan ontstaan in alle delen van de dikke darm. Dikkedarmkanker ontstaat bijna altijd uit een poliep in de darmwand. Een poliep is een goedaardige tumor, die kwaadaardig kan worden.

Endeldarmkanker

Ongeveer een derde van alle tumoren in de dikke darm ontstaan in het laatste deel, genaamd de endeldarm. Ook deze kankersoort ontstaat bijna altijd uit een poliep.

Dunnedarmkanker

Dunnedarmkanker is zeldzaam. Gemiddeld zijn de patiënten rond de 60 jaar oud als de ziekte wordt ontdekt. De groeisnelheid van dunnedarmkanker kan sterk variëren. Soms kan het jaren duren voordat deze ziekte klachten geeft.

Meer over darmkanker op de website www.kanker.nl

De meerwaarde van de samenwerking in ARTZ bij darmkanker

Door het delen van kennis en ervaring hebben de ziekenhuizen binnen ARTZ hun kwaliteit verder verbeterd. Samen vormen de ziekenhuizen één van de grotere darmkankercentra van Nederland. Medisch specialisten van de drie ziekenhuizen zien veel patiënten en zijn daardoor bijzonder kundig in het behandelen van kwaadaardige aandoeningen in de darm.

Patiënten met (een vermoeden van) darmkanker kunnen rekenen op ervaren medisch specialisten, die werken volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden. Door de samenwerking binnen ARTZ kunnen patiënten dicht bij huis behandeld worden. Zij hebben snel toegang tot uitstekende zorg, altijd onder begeleiding van het eigen behandelteam en in de veilige omgeving van één van de drie aangesloten ziekenhuizen.