Voor darmkanker met uitzaaiingen in de lever naar Ziekenhuis Gelderse Vallei

'Voor mij is de reisafstand geen probleem'

  1. Voor darmkanker met uitzaaiingen in de lever naar Ziekenhuis Gelderse Vallei

Johan Razenberg (65) uit Zevenaar is in Ziekenhuis Gelderse Vallei behandeld voor darmkanker met uitzaaiingen in de lever. "Gisteren reed ik nog op de fiets richting Montferland. Prachtig! Die 60 kilometer voel ik nu wel in mijn bovenbenen!" Op de polikliniek bij chirurg Tjarda van Heek komt een fanatiek fietser: Johan Razenberg. Eigenlijk komt hij helemaal uit Thailand, waar hij al een aantal jaren ‘woont’, maar hij is regelmatig met zijn vrouw in Nederland. Hij zegt nu ruim anderhalf jaar ‘een circuitje van behandelingen aan darm en lever’ te hebben gehad. Als het tijd is voor een nacontrole dan stuurt hij een e-mail met afspraakverzoek en combineert zijn verblijf met een bezoekje aan de polikliniek chirurgie in Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Johan Razenberg legt uit: "In januari 2015 vlak voor een fietstochtje rond mijn huis vlakbij Bangkok, voelde ik mij opeens heel ziek. In het dichtstbijzijnde ziekenhuis bleek het helemaal mis: darmkanker. Een operatie volgde. Daarna kwam uit een PET-scan dat er uitzaaiingen in mijn lever waren en ben ik met spoed teruggekomen naar Nederland.”

Chirurg Tjarda van Heek en patiënt dhr. Razenberg

Rijnstate en Ziekenhuis Gelderse Vallei werken samen in het ARTZ Oncologisch centrum. De leveroperaties van ARTZ worden gedaan in Ziekenhuis Gelderse Vallei, daarom werd Johan doorverwezen naar Ede. Twee chirurgen en twee radiologen uit Ede zijn hierin gespecialiseerd. Johan Razenberg: "Ik wilde de beste chirurg en dan is voor mij de reisafstand geen probleem".

Grote operaties

Chirurg Tjarda van Heek: "Bij meneer Razenberg heb ik een deel van de lever operatief verwijderd en een deel lokaal behandeld met Radiofrequente Ablatie (RFA). Tijdens de operatie maken we altijd een echo van de lever, waarbij we soms meer (kleinere) uitzaaiingen vinden dan verwacht. Als we deze niet weg kunnen snijden, kunnen we ze vaak nog wel wegbranden met RFA. De techniek is heel effectief en geeft weinig complicaties." Johan Razenberg: "Ik voelde me na de operatie al snel weer de oude. En ja hoor, mijn fiets heb ik zo snel mogelijk weer gepakt."

Nabehandeling

De lever van Johan Razenberg is sindsdien ‘schoon’ maar voor zijn darmen volgden nieuwe behandelingen. Hij vertelt: "Bestralingen met een chemokuur en weer een darmoperatie. Dat is nogal wat, ja. Maar ik voel me hier veilig en vertrouwd, bij dokter Van Heek en het hele ziekenhuis. Dat zit hem soms in kleine dingen, zoals de sfeer en service. Ik vind: je moet in een groot ziekenhuis kleinschalig organiseren, want dat bevordert de genezing." De chirurg complimenteerde hem met zijn kracht en doorzettingsvermogen, waarop Johan Razenberg zei: "Het leven na de operatie is belangrijk, je moet door kunnen. Ik blijf niet stilzitten!"