Voor endeldarmoperatie van Rijnstate naar Slingeland Ziekenhuis

'Geruststellend idee om door gespecialiseerde chirurgen te worden geopereerd'

  1. Voor endeldarmoperatie van Rijnstate naar Slingeland Ziekenhuis

Het gaat gelukkig weer goed met Louis Jansen (61) uit Arnhem. Bij hem is enkele jaren geleden endeldarmkanker geconstateerd. De behandelingen zijn achter de rug en de kanker is weg. Het voor- en natraject onderging hij in Rijnstate. De operatie vond plaats in het Slingeland Ziekenhuis.

Louis Jansen is inmiddels weer volledig aan het werk. Hij werkt bij het Rijksvastgoedbedrijf en heeft enkele militaire kazernes onder zijn beheer. "Ik heb wel een stoma aan mijn ziekte overgehouden, dat ging niet anders. De tumor zat te dicht op de sluitspier. Maar ik ben daar snel aan gewend geraakt en heb er nauwelijks omkijken naar. Ik kan er goed mee leven."

Louis Jansen dacht dat hij iets onschuldigs had, namelijk aambeien. Maar het bleek endeldarmkanker. "Al snel werd duidelijk dat de kanker niet was uitgezaaid. Dat was een geruststelling. Met bestraling, chemotherapie en een operatie zou de kanker te behandelen zijn. Het doel van de chemotherapie en de bestraling was het zo klein mogelijk maken van de tumor. Dat is gelukt."

De bestralingen vonden plaats bij de Radiotherapiegroep in Arnhem. De chemokuur was in tabletvorm, dus dat kon gewoon thuis. "Ik heb in vijf weken tijd 25 bestralingen gehad, steeds gecombineerd met een chemokuur. Daarna twaalf weken rust om de behandeling door te laten werken."

Voor de operatie werd Louis Jansen verwezen naar het Slingeland Ziekenhuis, waar hij onder behandeling kwam van de chirurgen Ton van Engelenburg en Koen Reijnders. "Er was me al snel verteld dat in het Slingeland Ziekenhuis de chirurgen werken die gespecialiseerd zijn in operaties aan de endeldarm. Eigenlijk vond ik het wel een geruststellend idee om geopereerd te worden door chirurgen die hierin gespecialiseerd zijn. De operatie wordt door twee chirurgen samen gedaan." Zoals gebruikelijk is ook tijdens de operatie gecontroleerd of de tumor echt niet uitgezaaid was. "Zo zijn alle omliggende lymfeklieren bekeken. Die bleken in orde."

Louis Jansen vond het voor zichzelf geen enkel probleem om voor de operatie naar het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem te gaan. "Alleen voor mijn vrouw vond ik het onhandig, want zij heeft geen rijbewijs. Gelukkig kon mijn zoon steeds rijden. En ik heb ze ook gezegd dat ze me niet twee keer per dag hoefden te bezoeken. Gewoon alleen het avondbezoekuur was prima."

Het was voor Louis Jansen voor het eerst dat hij langdurig in een ziekenhuis verbleef. "Ik ben in het Slingeland Ziekenhuis uitstekend verzorgd. Alle lof voor de mensen daar die betrokken zijn bij de patiëntenzorg. "Een kleine opmerking wil hij toch wel kwijt: "Als je als zorgverlener goed nieuws hebt voor de patiënt, zeg dan meteen dat je goed nieuws hebt en leid het niet in met een verhaal. Zo'n inleiding maakt je als patiënt onnodig ongerust."

Louis Jansen is 'schoon verklaard', maar blijft de komende jaren wel onder controle. "Dat is toch wel spannend iedere keer. Maar ik heb er vertrouwen in."