Voor leveroperatie van Rijnstate naar Ziekenhuis Gelderse Vallei

'Ik ben blij dat ik het gedaan heb'

  1. Voor leveroperatie van Rijnstate naar Ziekenhuis Gelderse Vallei

Ria Hell-Berendsen (74) uit Didam is zowel in Rijnstate als in Ziekenhuis Gelderse Vallei behandeld voor darmkanker en uitzaaiingen hiervan in de lever.

"Een paar jaar geleden kreeg ik een aantal lichamelijke klachten. Mijn huisarts verwees me naar Rijnstate, waar ik verschillende onderzoeken kreeg. Het bleek dat ik darmkanker had." Een operatie volgde. Deze vond plaats in Rijnstate. Na de operatie leek de darmkanker verdwenen. Echter, een jaar later bleek de uitslag van een controle-onderzoek niet goed te zijn. "Mijn oncologisch chirurg, dokter Van Eekeren, zei het meteen tegen me: 'We hebben iets gezien op de echo en het is niet goed'. Er zaten plekjes op mijn lever. Dit wees op uitzaaiingen. Ik had het niet verwacht. Om zeker te weten dat de uitzaaiingen alleen op de lever zaten, kreeg ik nog een PET-scan in Rijnstate Arnhem." 

Operatie aan lever

Ondanks de uitzaaiingen, was er wel kans op genezing door middel van een grote operatie aan de lever. Hiervoor ging mevrouw Hell naar Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, het ziekenhuis binnen ARTZ dat gespecialiseerd is in deze operatie. "Er is daar een deel van mijn lever weggehaald en de uitzaaiingen die ze niet weg konden halen, zijn weggebrand."

Ria Hell-Berendsen vond het niet vreemd dat ze naar een ander ziekenhuis moest. "Dat was gewoon zo, omdat daar de experts zitten", zegt ze nuchter. "Wel vond ik het voor mijn familie niet zo fijn dat ze verder moesten rijden, maar dat vonden ze zelf niet erg. De voorlichting in beide ziekenhuizen was goed. Ook mijn chirurg in Ziekenhuis Gelderse Vallei, mevrouw Van Heek, vertelde duidelijk wat er ging gebeuren. Dat vond ik prettig."

Voor- en natraject

Het voor- en natraject van de behandeling vindt plaats in het eigen ziekenhuis van de patiënt. De drie ziekenhuizen binnen ARTZ hebben dit alles goed op elkaar afgestemd. Ook Ria Hell-Berendsen ging voor het natraject terug naar haar eigen ziekenhuis, in dit geval Rijnstate.

Inmiddels zijn we bijna negen maanden verder. "Ik ben blij dat ik het gedaan heb. Volgens de laatste scan in Rijnstate ziet het er goed uit. Er is ongeveer 25 procent kans dat de kanker wegblijft. Eerst dacht ik niet zo positief, maar nu denk ik wel eens: waarom zou ik níet bij die 25 procent kunnen zitten? Over een paar maanden heb ik weer een controle-afspraak. Ik doe er tegenwoordig alles aan om gezond te leven en te blijven, dus als het terugkomt, is het pure pech."