Voor maagoperatie naar Rijnstate

'Ik kreeg goede uitleg en voorbereiding, dat gaf rust'

  1. Voor maagoperatie naar Rijnstate

Toen Jos Las (56) uit het Noord-Brabantse Berghem werd geconfronteerd met de diagnose maagkanker, moest hij meteen aan zijn vader denken die hieraan is overleden. Gelukkig kon de tumor verwijderd worden dankzij een complexe maagoperatie in Rijnstate.

Het was zo'n vijftig kilometer reizen voor Jos Las en zijn vrouw Marion. Toch vonden ze het geen probleem om voor deze operatie naar Rijnstate te komen. "Hier zitten de specialisten voor deze operatie, vertelde mijn arts in Nijmegen. Ik wilde beter worden en dan maakt een beetje reizen me echt niet uit. Ze hebben de tumor verwijderd door tachtig procent van mijn maag weg te halen."

De operatie is uitgevoerd door oncologisch chirurg Spillenaar Bilgen. Hij licht toe waarom deze operatie complex is. "Het gaat om het volledig verwijderen van de maagtumor. Bovendien moeten de lymfeklieren weggehaald worden. We werken aan zo'n operatie met een heel team van specialisten. Alle expertise en techniek die nodig is, zetten we in."

Gespecialiseerde centra

De verwijdering van een deel van de maag vanwege maagkanker komt niet vaak voor, ongeveer 450 keer per jaar in Nederland. Het is dan belangrijk dat een ziekenhuis voldoende ervaring blijft houden en dus genoeg patiënten behandelt. Dokter Spillenaar Bilgen: "Als je een operatie vaker doet, behaal je betere resultaten en het aantal complicaties wordt minder. Daarom werken we in Nederland toe naar gespecialiseerde centra. Er zijn nu ongeveer 15 ziekenhuizen die deze operatie doen en ik verwacht dat dit aantal nog kleiner wordt."
Ziekenhuis Gelderse Vallei, het Slingeland Ziekenhuis, het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, het Radboudumc en het Maasziekenhuis Pantein verwijzen patiënten voor een maagoperatie naar Rijnstate. Rijnstate voert ongeveer 45 maagkankeroperaties per jaar uit. Deze gebeuren bijna altijd laparoscopisch (via een kijkoperatie).

Naar eigen ziekenhuis 

Na de operatie is Jos Las weer teruggegaan naar zijn eigen ziekenhuis in Nijmegen dat dichter bij zijn woonplaats is. Voor en na de operatie volgde hij daar chemokuren, zes in totaal. Die vergroten de kans dat de tumor wegblijft. "Ik was tot nu toe niet heel ziek van de chemokuren, maar nu bij de vijfde kuur vind ik het toch zwaar. Het is wel fijn dat ik nu minder ver hoef te reizen."

Binnenkort is de laatste chemokuur. Op de operatie in Rijnstate kijkt Jos Las positief terug. "Ik kreeg goede uitleg en voorbereiding. Dat gaf rust. En doordat ik maar kleine operatiewonden had door de kijkoperatie en goede pijnstilling kreeg, heb ik geen pijn gehad. Ik kan prima leven met nog maar twintig procent van mijn maag. Wel moet ik erop letten dat ik meer kauw en kleinere hoeveelheden neem, maar ik eet weer alles."