1. Behandeling

Behandeling van prostaatkanker

Bij prostaatkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Regelmatig worden deze behandelingen in combinatie met elkaar gegeven. De uroloog bespreekt met u welke behandeling het beste voor u is. Als de kanker beperkt blijft tot de prostaat, is behandeling door middel van een operatie of bestraling vaak voldoende.

De operatie vindt tegenwoordig plaats via een kijkoperatie (laparoscopie). De meeste operaties van de drie ziekenhuizen zijn geconcentreerd in Rijnstate Arnhem en worden uitgevoerd met behulp van een operatierobot. De urologen (van Rijnstate) hebben veel ervaring met deze robot geassisteerde operatie. Door het gebruik van dit apparaat herstelt u sneller en is er een kleinere kans op complicaties.

Wanneer u bestraling krijgt, kan deze uitwendig zijn of inwendig met operatief ingebrachte radioactieve zaadjes. Behandelmethoden als hormoontherapie en chemotherapie behoren eveneens tot de mogelijkheden. Overigens is het niet zo dat prostaatkanker altijd na verloop van tijd zal uitgroeien en/of uitzaaien. In een aantal gevallen zal de prostaatkanker 'slapend' aanwezig blijven en nooit problemen veroorzaken. Een afwachtend beleid is dan soms ook een optie. Als kankercellen worden gevonden is echter niet met zekerheid te voorspellen, en ook niet aan de kankercellen te zien, of de kanker later actief zal worden dan wel 'slapend' blijft. De uroloog zal dit met u bespreken.

Persoonlijke begeleiding

De ziekenhuizen van ARTZ leveren zorg op maat, zorg die bij u past. U wordt uitgebreid geïnformeerd over het gehele zorgtraject van onderzoeken en mogelijke behandelingen. U krijgt een persoonlijk behandelplan, waarbij alle beslissingen over de aanpak samen met u genomen worden.

Patiënten worden niet alleen door artsen gezien. Er is een belangrijke taak weggelegd voor gespecialiseerde verpleegkundigen, die u begeleiden en van informatie voorzien. Zij helpen onder meer bij de uitleg van diagnostiek, psychische begeleiding, (onder)voeding, pijnbehandeling en andere lichamelijke klachten en ook bij het herstel van de soms zware behandelingen.

In elk van de drie ziekenhuizen binnen ARTZ hebben patiënten met prostaatkanker een vast aanspreekpunt. Dit is de zorgcoördinator. Deze coördinator is niet alleen uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen, maar coördineert ook al uw afspraken tijdens uw behandelingen.