Radiotherapiegroep behandelt eerste patiënt met levermetastasen op de MR-linac

  1. Radiotherapiegroep behandelt eerste patiënt met levermetastase op de MR Linac

Radiotherapiegroep heeft op de MR-linac de eerste patiënt met een levermetastase succesvol behandeld. De MR-linac is een bestralingsapparaat gecombineerd met een MRI-scanner. De geïntegreerde MRI-scanner biedt veel voordeel voor de bestralingsbehandeling van patiënten met uitzaaiingen in de lever. Hierdoor kan deze stereotactische behandeling nu volledig non-invasief plaatsvinden en ervaart de patiënt bovendien minder bijwerkingen.

Voorheen werd de patiëntengroep met levermetastase in Radiotherapiegroep stereotactisch behandeld op een conventioneel bestralingsapparaat. Echter op de CT-scan die voorafgaand aan iedere conventionele bestraling gemaakt wordt, is de levermetastase niet zichtbaar. Daarom moesten er goudmarkers rondom de metastase ingebracht worden. Vanwege de MRI-scanner van de MR-linac waarop de levermetastase goed zichtbaar is, is het inbrengen van goudmarkers niet meer nodig. Hierdoor is deze behandeling nu volledig non-invasief.

Een ander voordeel van de MR-linac is de beeldvorming tijdens de bestraling zelf, waardoor continue heel goed zichtbaar is wat er bestraald wordt. Door de scans voorafgaand en tijdens de bestraling kan de behandeling nog nauwkeuriger worden uitgevoerd en er zal minder dosis in de omliggende gezonde organen terecht komen. Dit resulteert in minder bijwerkingen voor de patiënt.

Behandeling op de MR-linac is vanaf 2019 in Nederland mogelijk. Sinds juni 2021 is de MR-linac ook bij Radiotherapiegroep in gebruik. Andere indicaties die wij op de MR-linac behandelen zijn prostaatcarcinoom, lymfkliermetastasen, bijniermetastasen en rectumcarcinoom.

Radiotherapiegroep is verheugd met de behandelmogelijkheden van de MR-linac. We blijven onze behandelingen uitbreiden. Bovendien wordt in de nabije toekomst ‘comprehensive motion management’ op de MR-linac mogelijk gemaakt. Daarmee wordt de bestraling afgestemd op de (ademhalings-)beweging van de tumor en wordt de bestraling nog nauwkeuriger waardoor we onze patiënten nog beter kunnen behandelen.

 16 november 2023