Borstkanker

  1. Borstkanker

Heeft u een knobbeltje in uw borst en denkt u aan borstkanker? Of is er bij u borstkanker vastgesteld? U kunt dan terecht in elk van de drie aangesloten ziekenhuizen van ARTZ Oncologisch centrum.

Wat is borstkanker?

Borstkanker is in Nederland de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. De medische  benaming voor borstkanker is mammacarcinoom. Het is een kankersoort die zich in het borstweefsel van vrouwen en soms van mannen ontwikkelt. Het kan op alle plaatsen in de borst ontstaan. Er zijn verschillende vormen van borstkanker. Zo kan borstkanker worden onderverdeeld naar de plaats waar het ontstaat. Een ductaal carcinoom is kanker ontstaan in een melkgang. Een lobulair carcinoom is kanker is ontstaan in de melkklier. Ductaal komt het meeste voor. Ook beide vormen kunnen voorkomen in dezelfde borst.

Een verandering in of aan de borst hoeft niet te wijzen op kanker. Bij bijna 70% van de vrouwen is het een goedaardige aandoening, bijvoorbeeld een cyste. Dit is een holte gevuld met vocht. Er zijn meer goedaardige klachten aan de borsten. Deze zijn bekend onder de naam mastopathie.

Meer algemene informatie over borstkanker vindt u op de website van de Borstkankervereniging Nederland en op www.kanker.nl.

Lees meer

De meerwaarde van de samenwerking in ARTZ bij borstkanker

Samen behandelen de drie ARTZ-ziekenhuizen meer dan 800 nieuwe patiënten met borstkanker per jaar. Daarmee is ARTZ een van de grootste borstkankercentra van Nederland. Onze specialisten zijn daardoor bijzonder ervaren in het behandelen van kwaadaardige en niet-kwaadaardige aandoeningen in de borst. De specialisten van ARTZ zijn ook zeer ervaren in het behandelen van specifieke patiëntengroepen, zoals jonge vrouwen, vrouwen met lokaal uitgebreide ziekte, mannen, familiaire risicogroepen en kwetsbare ouderen met borstkanker.

Door het delen van kennis en ervaring hebben de ziekenhuizen binnen ARTZ hun kwaliteit verder verbeterd. Dit heeft geresulteerd in onder meer de invoering van sneldiagnostiek bij borstkanker (uitslag binnen één dag) en de aanschaf van nieuwe apparatuur voor de diagnose van borstkanker.