Radiotherapiegroep: Onderzoek patiëntervaringen op de MR-linac

  1. Radiotherapiegroep: Onderzoek patiëntervaringen op de MR Linac

Sinds juni 2021 is de Elekta Unity MR-linac in gebruik bij Radiotherapiegroep. Recentelijk is een onderzoek gedaan; ‘Multi-modality acceptability study for treatment of the prostate, MAST-pro’. Hierin zijn de patiëntervaringen van patiënten met prostaatkanker op de MR-linac vergeleken met de patiëntervaringen van prostaatkankerpatiënten op de reguliere bestralingstoestellen.

In vergelijking met een behandeling op een regulier bestralingstoestel kan de prostaat nauwkeuriger bestraald worden op de MR-linac, met minder kans op stralingsschade op de omliggende organen. De behandeling op de MR-linac duurt echter langer en de afmetingen van de krappe tunnel kunnen leiden tot claustrofobie.

Aan het onderzoek hebben 66 patiënten meegedaan. Ze hebben gedurende hun behandeling tweemaal een vragenlijst ingevuld om hun ervaringen in kaart te brengen. Voorlopige resultaten laten zien dat patiënten nagenoeg gelijk scoren op beide modaliteiten. Het enige verschil is dat ongeveer 12,5% van de patiënten tijdens de behandelingen met de MR-linac tintelingen in de handen ervaren. Dit kan mogelijk veroorzaakt worden door zenuwstimulatie door de magneet of door het lange tijd liggen met gebogen armen. De resultaten van het onderzoek worden op dit moment geanalyseerd en worden op 7 mei 2022 in Kopenhagen gepresenteerd tijdens de European Society Radiation Oncology (ESTRO).