Snel hersteld na blaasverwijdering met operatierobot

'Na vier dagen mocht ik naar huis'

  1. Snel hersteld na blaasverwijdering met operatierobot

Bij Karin Beijer (56) werd blaaskanker ontdekt. In Rijnstate is ze geopereerd met behulp van de operatierobot, waarbij haar blaas verwijderd is. Ze is daarvan snel hersteld. "Na vier dagen mocht ik naar huis en na drie weken ben ik alweer uit eten geweest."

Toen Karin Beijer uit Doetinchem ontdekte dat ze bloed plaste, ging ze naar haar huisarts, die haar verwees naar het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. "Hier werd geconstateerd dat ik waarschijnlijk oppervlakkige blaaskanker had." Door middel van een kijkoperatie via de plasbuis werd de tumor laagje voor laagje weggehaald. Na onderzoek van het weefsel bleek dat de tumor toch was ingegroeid in de blaas. "Ik schrok ontzettend en dacht alleen maar: geen stoma!"

Blaasbesparende behandeling

Om te kijken of het mogelijk was om de tumor te behandelen zonder de blaas te verwijderen, werd Karin Beijer verwezen naar dokter Smits in Rijnstate en naar de Radiotherapiegroep. Bij een blaasbesparende behandeling wordt de tumor heel gericht behandeld door een combinatie van vier weken uitwendige bestraling, gevolgd door een inwendige bestraling (brachytherapie).

Helaas bleek dit bij Karin Beijer niet mogelijk en moest haar blaas toch verwijderd worden. "Nadat ik van de schrik was bekomen, bedacht ik me dat het verwijderen van mijn blaas de enige optie was om de tumor helemaal weg te halen. Omdat Rijnstate is gespecialiseerd in deze operatie, ben ik daar geopereerd."

Operatierobot

De operatie werd uitgevoerd door uroloog Wijburg. Deze voerde de operatie uit met behulp van de Intuitive Da Vinci SI operatierobot. De robot vertaalt de bewegingen van de chirurg heel precies, waardoor omliggend weefsel zo veel mogelijk wordt gespaard. Ook worden er slechts een paar kleine sneetjes in het lichaam gemaakt.

Met zijn vingers stuurt de uroloog de instrumenten. De robot vertaalt de bewegingen van de chirurg met extreme precisie, waardoor omliggend weefsel zo veel mogelijk wordt gespaard. De operatierobot geeft de uroloog een beter zicht op het operatiegebied en hij kan fijnere vingerbewegingen maken. Met als resultaat dat de patiënt sneller herstelt en de kans op complicaties kleiner is.

Snel hersteld na de operatie

Het herstel na de operatie ging erg goed en na vier dagen mocht Karin al naar huis. “De eerste dagen heb ik het heel rustig aan gedaan, maar daarna wilde ik zelfs wel weer wat huishoudelijke klusjes doen”, vertelt ze. “Vriendinnen verbaasden zich erover dat ik me zo snel weer goed voelde. Dat werkte erg positief op het verdere herstel.”

Leren leven met een stoma

"Nu mijn blaas is verwijderd, heb ik een urinestoma, een kunstmatige uitgang voor urine op mijn buik", vertelt Karin Beijer. "Ik moet er nog goed aan denken dat ik hem op tijd leeg en dat ik altijd reservemateriaal bij me heb. Binnenkort wil ik weer rustig gaan beginnen met mijn werk in de kinderopvang. Ook wil ik dan mijn tennis en golf weer oppakken. Gelukkig zijn er voor stomapatiënten speciale materialen ontwikkeld om te kunnen blijven werken en sporten en het stoma goed te beschermen."