Voor prostaatoperatie van Ziekenhuis Gelderse Vallei naar Rijnstate

  1. Voor prostaatoperatie van Ziekenhuis Gelderse Vallei naar Rijnstate

Jaap van der Spek (69) uit Veenendaal is zowel in Ziekenhuis Gelderse Vallei als in Rijnstate behandeld voor prostaatkanker.

“Het begon bij mij met wat last onder in de rug. Mijn huisarts voelde dat de prostaat vergroot was. Na bloedonderzoek bij de huisarts bleek dat ik een verhoogde PSA-waarde had. Dat kan duiden op prostaatkanker. Ik ben toen doorgestuurd naar Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Daar zijn stukjes weefsel (biopten) afgenomen voor onderzoek.”

Bestralen of opereren

“Ik heb niet zo’n mooi nieuws", vertelde mijn uroloog in Ede bij de uitslag. Drie van de twaalf biopten waren niet goed. Dat was schrikken. Ik had prostaatkanker, maar we waren er op tijd bij. Ik kon kiezen uit dertig bestralingen of opereren, en kreeg zelfs een keuzegids mee. Mijn keuze stond snel vast: iets wat niet goed is, moet je eruit halen. Omdat Ziekenhuis Gelderse Vallei geen volledige prostaatverwijdering doet, adviseerde mijn arts me om een Da Vincioperatie te doen in Rijnstate, waarmee vanuit ARTZ een samenwerking is. Bij deze operatie krijg je minder sneeën en genees je sneller dan bij een gewone operatie. Voor mij was het een makkelijke keuze.”

‘Je geeft je over’

“Het operatieteam van Rijnstate ontving mij vriendelijk. Van de operatierobot heb ik weinig gezien, ik zag vooral grote verlichting voordat ik onder narcose ging. Spannend, maar je geeft je over op zo’n moment. Na afloop kwam dokter Smits van Rijnstate langs. Een alleraardigste man. Hij zei: "we hebben de prostaat goed kunnen weghalen en geen uitzaaiing gezien". Dat was goed nieuws.”

“Ik blijf nu in Ede onder controle, gewoon bij mijn eigen uroloog, een heel aardige vrouw. Maar ik ben ook blij dat ik voor de operatie naar Rijnstate ben gegaan. Ik had op internet ook filmpjes gekeken over de Da Vincirobot en mij goed ingelezen; dat gaf me vertrouwen.”

Jaap van der Spek is in Ede onder controle, gewoon bij zijn eigen uroloog, een heel aardige vrouw. "Maar ik ben ook blij dat ik voor de operatie naar Rijnstate ben gegaan. Ik had op internet ook filmpjes gekeken over de Da Vincirobot en mij goed ingelezen; dat gaf me vertrouwen.” Hij is blij dat de tumor weg is en kijkt met een goed gevoel op de operatie terug.

Weer goed plassen

“Komend jaar krijg ik regelmatig bloedonderzoek om te kijken of de PSA-waarde goed is. De eerste controle was helemaal goed. Wel heb ik nog tijdelijk een week een katheter nodig gehad tijdens mijn herstel. Met behulp van bekkenfysiotherapie kan ik weer goed plassen en de verwachting is dat de seksuele functie komend half jaar terugkeert; verder fiets ik sinds kort weer. Eerst was het nog wat pijnlijk, maar ik bouw het langzaam op. Ik ben blij dat de tumor weg is en kijk met een goed gevoel op de operatie terug. Over een tijdje word ik 70. Dat voelt raar, hoor, want zo oud voel ik me nog helemaal niet!”